12 gode råd i mentaltræning og sportspsykologisk coaching

1.   Du skal være nysgerrig og åben for mentaltræning!

Du skal have lyst og motivation for at arbejde med dig selv. Du skal have lyst til at overvåge dig selv, hvor du går på opdagelse i alt det, som ikke optimere dit menneskelige sportslige engagement! 

 

2.   Stay hungry!

Du skal have lyst til hele tiden at udvikle dig og blive bedre. Du skal have stor motivation for at træne og til at spille volleykampe. Nogle skal det faktisk være sådan, at du nogle gange skal tøjle dig selv lidt så du ikke hver gang træner hårdt og intensivt. Hvis du får succes i volley, så kan det komme til at bekræfte og hypnotisere din egen tro på urørlighed. Du kan få en følelse af mæthed og ikke lyst til at arbejde hårdt, fokuseret og koncentreret med din volley. 

 

3.   Den optimale tilstand indre tilstand, når du skal spille volley!

Din optimale tilstand i dit system både til volley træning og til kamp er, hvor du er tanketom i hovedet, fredfyldt i følelserne og let i kroppen. Når jeg skriver tanketom, så betyder det ikke, at der ikke sker noget i hovedet, men alle andre forstyrrende tanker er lukket ned og ens tankevirksomhed er klar til med fuld kraft at fokusere på volleytræningen eller kampen. 

 

4.   Fokus på at løse din opgaver!

Du skal fokusere at løse opgaven trin for trin. Det skaber fokus og nærvær for dig volleymæssigt. Hvis du begynder at fokusere på resultatet, så flytter du fokus væk fra det, der er dine opgaver på volleybanen i forhold til det tekniske, taktiske, fysiske, mentale og i forhold til dine holdkammerater. Løs opgaverne trin for trin og du vil have stor chance for at opnå dine ønskede mål og resultat.

 

5.   Hold øje med din indre selvsnak!

Du skal være opmærksom på, hvad du siger til dig selv til træning og til kamp. Ofte er mange spillere alt for kritiske overfor sig selv og samtidig bliver det ret ukonkret på, hvad man skal gøre bedre. Det bliver mere noget i retning af: ”Jeg er mega dårlig”. 

 

6.   Anvendt mange tilgange for at blive bedre!

Vigtigt at du opsøger forskellige fagpersoner for at blive bedre. Det vil sige gode volleytrænere, fagpersoner omkring kost, ernæring, din fysik. Men ligeså vigtig i min verden, at du anvender en mentaltræner og sportspsykologisk coach, der arbejder med dine mentale udfordringer. Her er arbejdet med din underbevidst vigtigt, da den er langt kraftigere end din dagsbevidsthed. Det kunne være hypnose, visualisering og mindfulness, der hurtigt giver adgang til din underbevidsthed.  

 

7.   Livets og volleysportens ”ventesal”!

Hold op med at vente på perfekte betingelser, forhold eller den perfekte form, den perfekte hævning eller modtagning. Det kommer ikke hele tiden. Fokuser og arbejd med det der er! Alt andet er en illusion!  

 

8.   Egenomsorg i volleyball!

a.   Hold op med at sende selvudslettende regninger til dig selv.

b.   Du har altid gode nok grunde! 

c.   Tag læring til dig og slip selvbebrejdelsen!

d.   Lyv ikke for dig selv – ingen fornægtelse!

e. Vær god til at slappe af mentalt og fysisk!

f.    Grænseløs tro på dig selv – Det er en beslutning!

g.   Giv dig selv licens til at vinde og udvikle dig mest muligt.

 

9.   Tillært hjælpeløshed i volleyball!

Der er ingen eller intet uden for dig selv, der er ansvarlig eller årsag til dine resultater eller fiaskoer. Det er fornægtelse! Også selvom du er på et volleyballhold! Du skal have en stærk disciplin til hele tiden at ville udvikle dig mentalt, følelsesmæssigt, fysisk, teknisk, taktisk og relationelt mv.   

 

10.               Du skal have lyst til at fejle i volleyball!

Du kan fejle på 3 måder: 

·      Ved ikke at tage ansvar og være forberedt og fokuseret nok. 

·      Ved ikke at tage ansvar og lære af dine fejl og indstille og justere undervejs. 

·      Ved i volleytræningen ikke at opsøge fejl nok. Fejl er en vigtig del, når du skal aflære eller lære noget nyt. 

 

11.               Hjernens principper!

Du ser ikke virkeligheden som den er, men som du er. Justerer de fortolkninger, som du giver negativ opmærksomhed og energi til. Det smitter også dine holdkammerater negativt som positivt!

 

12.               Kollektiv intelligens og succes i volleyball!

Er størst i volleyteams med stor lydhørhed og en ligeværdig dialog, hvor alle bidrager og bliver hørt uanset status og niveau på holdet. Teams med høj kollektiv intelligens er mere effektive og succesfulde end andre teams. 

 

Bedste volleyhilsner

Michael Huntley, Mentaltræner og sportspsykologisk coach

www.proceslaboratoriet.dk

 

Tags: volleyball

Smid en kommentar

kategorier